Duurzaam reizen in Nederland

Weleens gedacht aan duurzaam reizen? De maatschappij gaat tegenwoordig zo snel dat we niet meer stilstaan bij belangrijke onderwerpen als het milieu of de opwarming van de aarde. Daarbij hoeft reizen ook helemaal niet vervuilend te zijn, want ook jij kan jouw dagelijkse uitstoot bijna tot 4 keer verlagen.

In deze handige figuur is te zien hoeveel de uitstoot van verschillende voertuigen daadwerkelijk is. Opvallend is dat carpoolen met 4 personen in de auto bijna net zo duurzaam is als reizen met de trein. De moderne hogesnelheidstreinen zijn met 6g per passagier per kilometer uitstoot de absolute winnaar.

Wel handig om mee te nemen is dat treinen in Nederland 100% rijden op groene stroom.

Duurzaam en goedkoop reizen

Duurzaam en goedkoop zijn twee dingen die niet altijd even makkelijk samengaan. Toch is het mogelijk! Zeker in Nederland is reizen met de trein de meest duurzame manier. Een treinkaartje hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een incidentele reiziger, groepsreiziger en structurele reiziger.

Groepsreiziger

Groepen vanaf 4 personen kunnen gebruik maken van groepstickets. Dit zijn enkele reis kaartjes met korting die worden verstrekt door NS. Hoe groter de groep des te groter de korting wordt. Zo start het bedrag van groepstickets bij €8, maar kan dit zakken naar €5,21.

Incidentele reizigers

Er zijn dagelijks kortingsacties verkrijgbaar, zoals de AH dagretour, NS dagkaarten of enkele reis tickets. Een goedkoop treinkaartje wordt vaak als e-ticket verstuurd, zodat je bijna direct na betaling al op stap kunt. Daarbij is alles vanuit huis te regelen, dus super makkelijk!

Structurele reiziger

Reis je vaak op een vast traject of heb je de tijd om in de daluren te reizen? Dan is het Dal Voordeel of Traject voordeel abonnement zeker iets voor jou! De abonnementen zijn te koop bij NS zelf. Met het Dal Voordeel abonnement reis je bijvoorbeeld al voor € 50 een heel jaar lang met 40% korting in de daluren en het weekend. Dit abonnement heb je er vaak al binnen 3 reisdagen uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.